Waar let je op bij het aanschaffen van een product?

Hoe verzorg je de droge huid?

Vaak bevatten huidproducten en cosmetica een waslijst aan ingrediënten met namen die bijna onuitspreekbaar zijn. Sommige ingrediënten kunnen de huid irriteren en van anderen ingrediënten wordt je huid juist heel blij. Waar moet je op letten als je skincare wilt kopen?

Skincare kopen: waar let je op?

De huid heeft een natuurlijke barri“ere die je beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daardoor dringen niet alle stoffen in skincare door in je huid. Of jij last krijgt van een irriterend of schadelijk ingrediënt in je skincare hangt ook af van je huidtype. De ene huid is kwetsbaarder dan de andere.

De concentratie van een ingrediënt speelt ook een rol. Het verraderlijke daaraan is dat een fabrikant niet hoeft te vermelden hoeveel er van een bepaald ingrediënt in een product zit. De ingrediënten worden op de verpakking wel op volgorde van concentratie aangegeven, dus het ingrediënt dat bovenaan het rijtje staat komt in de grootste hoeveelheid voor in het product.

Op iedere verpakking is een ingrediëntenlijst hetzelfde weergegeven volgens de Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten (INCI).

Welke ingrediënten kunnen je huid irriteren?

De volgende ingrediënten kunnen je huid mogelijk irriteren:

 • parfum (fragrance)
 • geurstoffen (linalool, citronellol, geraniol, citral, benzyl salicylate, benzyl alcohol)
 • alle soorten alcohol (tenzij helemaal onderaan de ingrediëntlijst/ behalve die met de toevoeging cetyl, stearyl, cetearyl en lanolin)
 • balsam of peru
 • bergamot
 • cinnamic acid
 • eucalyptus
 • kamfer
 • lavendel

Deze ingrediënten maken je huid wel blij!

Actieve ingrediënten zijn het belangrijkste in je skincare. Deze actieve ingrediënten worden ondersteund door hulpstoffen, die ervoor zorgen dat een product goed smeerbaar is of dat het zijn eigenschappen behoudt. De volgende ingrediënten maken je huid blij:

 • Niacinamide zorgt voor het herstellen van de barrièrelaag en voor het vasthouden van vocht en intense hydratatie.
 • Salicylzuur zorgt dat de talgproductie in balans komt en dat overige actieve werkstoffen beter de huid doordringen door de eiwitsplitsende werking.
 • Vitamine C is een onmisbaar antioxidant in huidverzorging dat de huid van opgelopen uv-schade herstelt en is essentieel bij het stimuleren van collageen en elastine. Daarnaast werk vitamine C ontstekingsremmend en laat het de huid stralen.
 • Glycolzuur stimuleert de celvernieuwing van de huid, hierdoor verminderen dode huidcellen waardoor de huid er minder grauw uitziet en talgklieren minder snel de kans krijgen te verstoppen.
 • Melkzuur werkt hydraterend en licht donkere verkleuringen van de huid op. Een donkere huid reageert ook goed op melkzuur.
 • Uv-filters zijn essentieel in het behouden van een jonge en egale huid! Uv-straling zorgt namelijk voor het afbreken van collageen en elastine, daarnaast worden de wanden van bloedvaatjes slapper, wat tot zichtbare vaatjes kan leiden. Op het belang van uv-straling ga ik nog iets dieper in onder de foto.
  skincare kopen advies vindjehuidtherapeut.nl

De gevolgen van uv-straling op je huid

Je huid maakt pigment aan onder invloed van zonlicht, wat voor vervelende bruine vlekjes kan zorgen: pigmentvlekken. Uv-straling huidkanker kan veroorzaken. Goede uv-filters heeft de huid dus elke dag nodig, ook in de winter (uv-straling is ook dan aanwezig)! Zorg altijd voor zonbescherming met minimaal SPF 30 voor optimale bescherming, ook als het bewolkt is, het hele jaar door.

De hele dag buiten? Herhaal het smeren dan om de twee uur. Is een product met uv-filter langer dan een jaar open? Dan is de beschermingsfactor ook afgenomen, houd hier dus rekening mee. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te smeren (ongeveer een theelepel voor een gezicht), om überhaupt de factor te behalen die op de verpakking staat.

Skincare kopen? Etiket lezen!

Als je skincare koopt weet je nu dat je het etiket goed moet lezen. Hoe hoger een ingrediënt in de lijst staat, hoe hoger de concentratie. Twijfel je over de juiste skincare voor jou? Laat je adviseren door een huidtherapeut.

 

 

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.

× Hoe kan ik je helpen?