Wat is een huidtherapeut nou eigenlijk?

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
Wellicht zal je, naar aanleiding van dit platform, je afvragen wat een huidtherapeut nou eigenlijk is. Goeie vraag! En geen zorgen, je bent echt niet de enige die nog nooit van een huidtherapeut heeft gehoord. In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten.

HBO opgeleide paramedicus

Kort omschreven is een huidtherapeut een HBO-opgeleide paramedicus die gespecialiseerd is in huidaandoeningen en veel kennis heeft van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Voorbeelden van huidaandoeningen die een huidtherapeut behandeld zijn; acne, rosacea, overbeharing, littekens, pigmentaandoeningen, maar ook oedeem (vochtophoping) en wonden kunnen worden behandeld door de huidtherapeut. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

De huidtherapeut is een paramedicus wat letterlijk ”naast de dokter” betekent. Het komt dan ook veel voor dat men bij de huidtherapeut komt na een verwijzing door een huisarts of medisch specialist. Daarnaast bezoeken mensen de huidtherapeut ook rechtstreeks omdat sinds 2012 de huidtherapeut direct toegankelijk is en je geen verwijzing nodig hebt. Dit geeft jou dan ook de vrijheid om een huidtherapeut uit te zoeken die écht bij jou past.

Multi-disciplinair

Naast de behandelende rol vervult de huidtherapeut ook een belangrijke adviserende rol. Zo leert de hij/zij hoe je omgaat met huidproblemen en hoe je deze kan voorkomen. Of hoe je de ouder wordende huid het beste kunt onderhouden.
Bij de behandeling van een huidaandoening komt het voor dat de huidtherapeut samenwerkt in een multidisciplinair team met onder andere de huisarts, dermatoloog, plastisch chirurg, oncoloog, psycholoog en andere paramedici. Sinds 2003 is de huidtherapeut wettelijk erkend als paramedisch beroep in de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Zonder inschrijving bij het BIG-register is het als huidtherapeut niet toegestaan om te behandelen.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Een behandelplan bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Waar vind ik een huidtherapeut?

Inmiddels zijn er meer dan 1000 huidtherapeuten werkzaam, verspreid over heel Nederland. Er zijn verschillende locaties waar deze huidtherapeuten zich vestigen, zoals bijvoorbeeld in (cosmetische) klinieken, gezondheidscentra, ziekenhuizen, verzorgingshuizen of in een eigen praktijk. Afhankelijk van jouw hulpvraag vind je op dit platform gemakkelijk een huidtherapeut die bij jouw wensen past!

 

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.