WIJNVLEK

Een wijnvlek (naevus flammeus) is een aangeboren vaatafwijking die veelal voorkomt in het gezicht maar ook op het lichaam kan voorkomen. Het wordt gekenmerkt door te sterk uitgezette bloedvaatjes in de huid. Een wijnvlek ziet er bij de geboorte vaak vlak en roze uit en met de tijd kan het dikker en donkerder van kleur worden. Veelal heeft het dan een paarsrode kleur. Wijnvlekken kunnen sterk in grootte variëren.

In zeldzame gevallen komt de wijnvlek voor in combinatie met een verhoogde oogboldruk, geestelijke achterstand en/of epilepsie. Dit noemen we het syndroom “Sturge-Weber”
Bij een andere syndroom, genoemd “Klippel-Trenaunay”, wordt er zeer grote wijnvlek gezien op een ledemaat die gepaard gaat met een spier- en botvergroting.

 

Hoe ontstaat een wijnvlek?

De oorzaak van het ontstaan van een wijnvlek bij de geboorte is niet bekend. Wel weten we dat de aandoening niet erfelijk is.

 

wijnvlek - vndjehuidtherapeut.nl

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Een behandelplan kan waar nodig bestaan uit verschillende behandelmethoden.

Voor de behandeling van een wijnvlek zijn er de volgende mogelijkheden: 

IPL- Lasertherapie

Het meest effectieve voor de behandeling van een wijnvlek is IPL– en lasertherapie. Het licht wordt goed geabsorbeerd door de bloedvaatjes in de wijnvlek en niet door de rest van de huid. De geabsorbeerde energie wordt in warmte omgezet waardoor de bloedvaatjes beschadigen en opgeruimd worden door het lichaam. Doordat een wijnvlek uit zeer veel bloedvaatjes bestaat en het licht per behandeling in staat is een deel te behandelen, zijn er meerdere behandelingen nodig, vaak verdeeld over een aantal jaren.

 

ARTIKELEN WIJNVLEK

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen