WONDBEHANDELING

Een gezonde huid is goed doorbloed en heeft voldoende zuurstof en voeding om wondjes snel te genezen. Als de doorbloeding van onze huid vermindert, kunnen wondjes niet (goed) genezen. Er ontstaan (chronische) open wonden met het risico op infecties, wat ernstige gevolgen kan hebben. Naast de doorbloeding kunnen er ook wonden ontstaan door trauma, drukplekken, langdurig dezelfde houding of verkeerd schoeisel. Vaak in combinatie met diabetes, maar ook ten gevolge van kanker.

De huidtherapeut biedt passende wondbehandeling om de huid te ondersteunen in het genezingsproces. In combinatie met wonden speelt oedeem vaak ook een probleem in de wondgenezing. 

Wondbehandeling - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe werkt het?

Bij een wondbehandeling zijn een aantal aspecten van belang; het reinigen, het gebruik van de juiste wondmaterialen en aanvullend, kan oedeemtherapie nodig zijn. Bijvoorbeeld het zwachtelen van het aangedane deel. Als de oorzaak van de vertraagde wondgenezing niet duidelijk is wordt er verder onderzoek gedaan. Hierbij kan er gekeken worden naar de vaatstatus van de benen. Er wordt dam bepaald of er problemen zijn met het veneuze of arteriele vaatstelsel in de benen. Vaak gebeurt dit in samenwerking met de huisarts, dermatoloog, veneroloog en/of vaatchirurg. Een huidtherapeut is direct toegankelijk, dus je kunt hier zonder doorverwijzing naar toe.  

Wat zijn de indicaties?

  • Traumatische wonden (na een ongeval);
  • Chirurgische wonden (wonden na een operatie);
  • Ulcus cruris (open been);
  • Decubitus (doorligwonden of drukplekken);
  • Diabetische voet;
  • Brandwonden;
  • Oncologische wonden.

Wat zijn de behandelresultaten

Het beoogde doel is de sluiting van de wond en het voorkomen van infectie in de tussentijd. Hoelang hiervoor nodig is erg variërend en afhankelijk van onder andere de oorzaak van de wond, de gezondheid en leeftijd van de cliënt.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal behandelingen en de behandelfrequentie is afhankelijk van de type wond. In het begin kan dit dagelijks zijn en als het een schone rode wond is, één á twee keer per week. De huidtherapeut leert je hoe je de wond zelf kunt verzorgen of samen met een thuiszorgorganisatie de wondzorg kunt regelen.

 

Wat is de hersteltijd?

Als een wond niet binnen twee weken genezen is spreken we van een vertraagde wondgenezing. Als er dan geen genezingstendens zichtbaar is, dan is dit het moment om een professional in te schakelen.

Hoe lang de uiteindelijke genezing duurt is erg variërend van enkele weken tot maanden en soms jaren. Dit is geheel afhankelijk van de gezondheid en onderliggend leiden.  

ARTIKELEN WONDBEHANDELING

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
Mannenbehandeling - vindjehuidtherapeut.nl
VJH
Icoone
Wie is Marit - vindjehuidtherapeut.nl
BTL Emsella
Huidtrends 2021 - vindjehuidtherapeut.nl
Tepelhof tatoeage
Huidverbetering met led - vindjehuidtherapeut.nl
Wat wil jij zien in de spiegel? - vindjehuidtherapeut.nl
aging van de huid - vindjehuidtherapeut.nl
Tatoeageverwijdering - vindjehuidtherapeut.nl
Met welke huidvragen kun je terecht bij de huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
De ervaring van Marcia - vindjehuidtherapeut.nl
De juiste voeding voor een mooie huid - vindjehuidtherapeut.nl
Verschillen tussen de huidtherapeut en de schoonheidsspecialist - vindjehuidtherapeut.nl
Marit van Boldrik
Huidveroudering - vindjehuidtherapeut.nl
wat zijn cosmeceuticals? - vindjehuidtherapeut.nl