WONDEN

Een gezonde huid is goed doorbloed en heeft voldoende zuurstof en voeding om wondjes snel te genezen. Als de doorbloeding van onze huid vermindert, kunnen deze wondjes niet (goed) genezen. Er ontstaan (chronische) open wonden met het risico op infecties, wat ernstige gevolgen kan hebben.
Naast de doorbloeding kunnen er ook wonden ontstaan door trauma(ongelukken), drukplekken ten gevolge van langdurig dezelfde houding of door verkeerd schoeisel (vaak in combinatie met diabetes). Of als resultante (een behandeling) van kanker.

 

wonden - vindjehuidtherapeut.nl

Welke typen wonden kunnen we onderscheiden?

Traumatische/chirurgische wonden
Soms ontstaat er een open wond, oedeem (vochtophoping), een pijnlijk litteken of bewegingsbeperking na een ongeval. Ook kan een wond na een operatie ontstaan. Vaak is er dan sprake van een wondinfectie. De wond is primair gehecht tijdens de operatie, als er dan vervolgens een infectie optreedt gaan de hechtingen vaak verloren of worden ze eruit gehaald. Er ontstaat dan een open wond.

Ulcus Cruris
Een ‘open been’  ofwel een ulcus cruris, is een chronische wond aan het onderbeen. Door een stoornis in de bloedsomloop geneest de wond slecht en blijft deze open en vochtig of juist korstig. Open benen komen veel voor, vooral bij ouderen en worden vaak veroorzaakt door chronische veneuze insufficiëntie (CVI), arterieel vaatlijden (PAV) of door spataderen. Dit gaat vaak gepaard met pijn, vermoeide en/of dikke benen en veranderingen van de huid.

 

Decubitus (doorligwonden of drukplekken)
Decubitis, ook wel doorligwonden of drukplekken genoemd, ontstaat door langdurige druk of wrijving tussen de huid over het bot en een externe onderlaag (meestal bed of stoel). Door de aanhoudende druk gaat het weefsel dood. De dode huid en het onderliggende bindweefsel verdwijnen en er ontstaat een wond. Deze zogenaamde doorligwond komt vaak voor op het stuitje of op de hielen. Het ontstaat vaak als mensen verminderd mobiel zijn of door een verkeerde houding in de (rol)stoel.

Diabetische voet
Mensen met diabetes krijgen vaak last van een diabetische voet. Als de gevoelszenuwen niet goed functioneren en pijnsignalen niet meer worden waargenomen, kunnen ze ongemerkt blaren of wondjes aan de voeten oplopen. Door de diabetes is de bloedsomloop in de voeten beperkt, zodat de wondjes niet of nauwelijks genezen. Ook krijgen de voeten en/of tenen vaak een andere stand in de loop der jaren. Hierdoor is de kans groot, in combinatie met het niet voelen en de slechte doorbloeding, dat er drukplekken in schoenen ontstaan. Of door ergens in te gaan staan. Hierbij kun je denken aan een iets scherps zonder het te merken.

Brandwonden
De grotere brandwonden of brandwonden op bewegende delen (gewrichten) behoren thuis in het brandwondencentrum. Een huidtherapeut speelt in dit geval een rol als het gaat om een kleinere brandwond of als aanvulling op de behandeling bij het brandwondencentrum. Naast wondzorg gaan brandwonden gepaard met vervelende littekens. Een huidtherapeut kan bijdragen aan het verminderen, versoepelen  en minder zichtbaar maken van deze littekens.

Oncologische wonden
Ten gevolge van (de behandeling van) kanker kunnen er ook diverse wonden ontstaan, denk aan open wonden na het verwijderen van huidkanker, wonden door bestraling en tumoren die de omliggende huid kunnen beschadigen. Naast het vaak heftige traject op gebied van oncologie, kan de behandeling ervan ook schade aanrichten. Bij deze categorie wonden komt ook vaak (lymf)oedeem kijken. Met name als operaties of bestralingen bij de lymfeklieren hebben plaatsgevonden. Er kunnen dan tijdelijk (maar ook chronische) problemen ontstaan met de afvoer van lymfe vocht.

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Een huidtherapeut werkt waar nodig intensief samen met diverse disciplines zoals de huisarts, dermatoloog, veneroloog en/of (vaat)chirurg.

De aard van de wondbehandeling is afhankelijk van de soort wond. Over het algemeen geldt dat een wond eerst schoon moet zijn, voordat genezing kan optreden. Wanneer er een geel of zwart beslag, of een korst aanwezig is, is het van belang dat dit eerst wordt verwijderd. De huidtherapeut kan je hierbij helpen.

De huidtherapeut beschikt over goede kennis en technieken om (chronische) wonden te kunnen behandelen. De invulling en intensiteit van de behandeling zijn afhankelijk van de soort wond. De huidtherapeut zorgt ervoor, dat de wond schoon is en blijft zodat deze – met behulp van het juiste materiaal (denk aan zwachtels, wondbedekking, elastische kousen etc.) – langzaam kan dichtgroeien. Daarnaast kan de huidtherapeut behandelen middels oedeemtherapie. Door manuele lymfdrainage, een speciale massagetechniek, vaak in combinatie met compressietherapie – het aanbrengen van zwachtels of elastische kousen – zorgt de huidtherapeut ervoor, dat het vocht beter afgevoerd wordt. De huid raakt beter doorbloed en de wond geneest sneller.

Manuale en/of mechanische lymfdrainage

Bij een open wond kan door gebruik te maken van manuele en/of mechanische lymfedrainage de wond sneller genezen, omdat de afvalstoffen van de wond af worden gedraineerd.

 

Compressietherapie

Wondbehandeling vindt in de meeste gevallen plaats in combinatie met compressietherapie. Hierbij kan gedacht worden aan zwachtels (verband), maar ook aan speciale compressiekousen ter ondersteuning van de wondbehandeling. Dit zorgt voor druk van buitenaf, waardoor er minder druk in de bloedvaten optreedt en het oedeem vermindert. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding van de huid. Deze combinatie met wondverzorging zal ervoor zorgen dat de wond langzaam dichtgroeit.

 

Therapeutische elastische kous

Wanneer de wond (open been) is genezen, is het belangrijk om een therapeutische elastische kous aan te meten. Hierdoor wordt de kans op het ontstaan van een nieuwe wond aanzienlijk kleiner.

 

ARTIKELEN WONDEN

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen