Gezichtsvaatjes en beenvaatjes

In deze blog vertel ik je alles over verschillende huidproblemen die te maken hebben met vaatjes en/of roodheden van de huid. Van een spider naevi (spinnenkop) tot beenvaatjes en van angioma’s (kersenwratjes) tot couperose. Alle informatie vind je hier!

Couperose & rosacea

Twee huidproblemen die vaak met elkaar verward worden, zijn couperose en rosacea. Beide huidproblemen kenmerken zich door roodheid in het gezicht, maar er zijn ook duidelijke verschillen tussen beide. Zo is rosacea een chronische ontstekingsreactie van de huid die doorgaans veroorzaakt wordt door kleine vaatontstekingen. Vlindervormige roodheid en gesprongen vaatjes op wangen, neus en soms op voorhoofd en kin zijn zichtbaar bij rosacea. Daarnaast kunnen bultjes en puskopjes voorkomen en kan de huid branderig en gevoelig aanvoelen. Zowel rosacea als couperose komen voornamelijk voor bij vrouwen vanaf 30 jaar met een lichte huid.
 
Couperose is daarentegen zichtbaar als een netwerk van uitgezette rode en/of paarse zichtbare vaatjes in het gezicht. Kenmerkend aan couperose is dat wanneer het vaatje ingedrukt wordt de roodheid eventjes verdwijnt, waarna het na een paar tellen weer terugkeert. Verschijnselen zoals rode bultjes, puskoppen en zwelling zijn niet aanwezig bij couperose. De oorzaak van couperose is de verslapping en verwijdering van oppervlakkige adertjes in de huid. Mogelijk spelen erfelijkheid, blootstelling aan zonlicht, alcoholgebruik, temperatuurschommelingen, huidtype en medicatiegebruik een rol bij het ontstaan van couperose.
 
Rosacea is een chronische huidaandoening. Er is dus geen behandeling die de huidaandoening volledig kan genezen. Behandelingen die de huidtherapeut toe kan passen om de klachten te verminderen en verergering van de klachten te voorkomen zijn lasertherapie en milde peelings. Voor couperose zijn behandelingen zoals coagulatie en licht- en lasertherapie zeer effectief ter vermindering van de zichtbare vaatjes.

Beenvaatjes & spataderen

Beenvaatjes zijn een veel voorkomend huidprobleem. Ze worden ook wel berkentakjes of besenreiser varices genoemd. Beenvaatjes herken je door de kleine rode of blauwe adertjes op met name de boven- en onderbenen. Soms zijn ze ook zichtbaar in kluwen of netwerkjes (in bijvoorbeeld de knieholte) bij elkaar die een vlekkerig en onregelmatig effect kunnen geven. Beenvaatjes zijn, in tegenstelling tot spataderen, vrij klein. De kleinste variëren in dikte tussen de 1 en 3 mm. Zowel beenvaatjes als spataderen komen veelal bij vrouwen voor en de mate ligt deels aan de aanleg, maar het kan ook erger worden door bijvoorbeeld de zwangerschap of als je een beroep hebt waarbij je veel moet staan. Door dit soort situaties komt er een druk op het haarvatensysteem en kunnen vaatwanden uitrekken en verzwakken. Een verzwakte vaatwand heeft als gevolg dat er meer bloed in het vat stroomt en het vat wijder en meer zichtbaar wordt.
 
Beenvaatjes en spataderen zijn niet hetzelfde, maar beenvaatjes kunnen wel door dieper gelegen spataderen worden veroorzaakt. De behandelingen tussen beide huidproblemen verschillen dus ook. Gelukkig kan de huidtherapeut bij beide huidproblemen behandelingen toepassen om deze te verminderen of te verhelpen. Zo is lasertherapie zeer effectief bij beenvaatjes en kunnen steunkousen een goede (preventieve) oplossing zijn tegen spataderen.
 

Spider naevus & angiomen

De spider naevus, ook wel spinnenkop genoemd, is een rood vaatbuitje ter grootte van een speldenknop. Uit deze speldenknop waaieren kleine bloedvaatjes, waardoor het vergelijkt wordt met de poten van een spin. Spider naevi komen veel voor en zijn volkomen onschuldig. Ze komen voornamelijk voor in het gezicht, op de hals, in het decolleté en op de handen en kunnen zowel in enkelvoud als meervoud in één gebied zitten. Spider naevi kunnen worden veroorzaakt door UV-straling, hormonale factoren, zwangerschap of een kwetsbare huid. Net zoals beenvaatjes en spataderen, gaan spider naevi over het algemeen niet vanzelf weg. De huidtherapeut kan ze definitief verwijderen door middel van coagulatie of lasertherapie.
 
Angiomen, ook wel bloedblaasjes of kersenwratjes genoemd, ontstaan meestal op middelbare leeftijd en kunnen toenemen naar mate men ouder wordt. Ze zijn herkenbaar aan de robijnrode, kleine (enkele millimeters) vaatzwellinkjes die in grote aantallen voorkomen op met name de romp en soms in gezicht of in de nek. Bij sommige grotere angiomen kan dit vervelend zijn met strakkere kleding. Mogelijk speelt erfelijke aanleg en blootstelling aan zonlicht een rol bij het ontstaan van angiomen en het lijkt vaker voor te komen bij lichtere huidtypes. Bij angiomen is er sprake van een plaatselijke toename van verwijde vaatjes in de huid. Net zoals spider naevi, zijn het onschuldige huidafwijkingen en kunnen ze behandeld worden door de huidtherapeut middels coagulatie of lasertherapie.

Meer weten over de behandelingen bij deze huidaandoeningen en wat de huidtherapeut voor jou kan betekenen? Laat je informeren!

 

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.